Like ons

De opbaring

Voor het opbaren van uw dierbare zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen voor een thuisopbaring of een opbaring in ons Afscheidshuis. Lees meer over de mogelijkheden.

Thuis opbaren

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het opbaren van uw dierbare. Het voordeel van een thuisopbaring is dat u uw naaste op ieder moment van de dag kunt zien in een vertrouwde omgeving. Eenmaal per dag komt een van onze verzorgers langs om het lichaam te controleren. Soms kiezen nabestaanden voor thuis opbaren, maar vinden ze dit achteraf toch niet fijn. Het is dan uiteraard mogelijk om de overledene alsnog over te brengen naar ons Afscheidshuis.

Opbaren in ons Afscheidshuis

Vindt u thuis opbaren geen fijn idee? Misschien is ons Afscheidshuis een goed alternatief. Ons Afscheidshuis bevat twee familiekamers, een verzorgingskamer en een algemene ruimte. U kunt hier elk uur van de dag terecht om bij de overledene te zijn. Uiteraard kan niet zomaar iedereen de ruimte binnenlopen. U heeft namelijk alleen toegang door middel van een gecodeerde sleutel. Ook in ons Afscheidshuis wordt de overledene elke dag gecontroleerd.

Algemeen afscheid

Er zijn waarschijnlijk meer mensen die afscheid willen nemen van uw dierbare dan alleen de naaste familieleden. Hiervoor kunt u samen met uw uitvaartbegeleider een algemeen afscheid inplannen tussen 10.00 en 22.00 uur. In deze periode respecteren we uw privacy. De huiskamer is dan ook alleen voor u en uw gasten, zonder dat andere families het pand betreden.

Hoe wilt u uw dierbare opbaren?

Lang niet iedereen wil zijn dierbare opbaren in een kist. Bij een thuisopbaring zijn er verschillende mogelijkheden. Het kan vertrouwder aanvoelen om de overledene op zijn eigen bed te leggen, maar ook een baarplank behoort tot de mogelijkheden. U hoeft in het laatste geval pas later te beslissen over de uiteindelijke omhulling, zoals een kist of een lijkwade. Het is namelijk ook toegestaan om uw dierbare zonder kist te begraven. De overledene dient dan wel een lijkwade aan te krijgen en op een baarplank te liggen. Afhankelijk van de regels van het crematorium of de begraafplaats mag zonder kist begraven of cremeren ook. Onze uitvaartbegeleiders helpen u hier verder bij.

De kistkeuze is een onderdeel van de mogelijkheden bij het opbaren van uw dierbare. Uitvaartbegeleiding In Harmonie helpt u graag

De kistkeuze

Er is ruime keuze in afmetingen, kleuren en soorten kisten. U kunt natuurlijk kiezen voor een kant-en-klaar model, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld kleinkinderen de kist te laten beschilderen. De bekleding van de kisten kan aangepast worden naar uw wens. Waar vroeger wit satijn gebruikelijk was, zijn nu alle materialen, kleuren en dessins mogelijk. U kunt in veel gevallen zelf de stof uitzoeken. De standaard bekleding is milieuvriendelijk ongebleekt katoen. Als u geen kist wilt, is een mand of baarplank ook mogelijk.

Een lijkwade

Een lijkwade zorgt vaak voor meer intimiteit dan een kist en nodigt uit tot aanraken. Een wade is een groot kleed dat effen uitgevoerd kan worden, maar ook in meerdere kleuren. De wade wordt zo gedrapeerd dat de contouren van het lichaam zichtbaar blijven. Uw dierbare wordt daarna op een baarplank geplaatst. Bij sommige modellen kan er ook een kap over de baarplank gelegd worden.

Noteer uw wensen

Zo ontzorgt u uw nabestaanden, maakt u uw uitvaart persoonlijk en weet u zeker dat er geen misverstanden ontstaan.

Contact

Wilt u eens praten over de uitvaart van een dierbare of die van uzelf? Onze uitvaartleidsters staan voor u klaar.

013-5721822 Stuur een e-mail

Reacties

“De beste keuze die wij als familie hebben kunnen maken.”