Veelgestelde vragen bij overlijden

Als er iemand overlijdt, moet er veel geregeld worden. Het is logisch dat u met veel vragen zit. Hoe vertelt u het de kinderen bijvoorbeeld? Of wat kost een begrafenis eigenlijk? Hieronder vindt u een lijst met veelgestelde vragen bij overlijden. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons.

Voor het overlijden

• Wat gebeurt er met de as?

U kunt de as niet meteen na de crematie naar huis meenemen. De wet schrijft voor dat de as van de overledene gedurende dertig dagen in het crematorium bewaard moet worden. Na deze periode kunt u een afspraak maken om de as op te halen of te verstrooien. Het crematorium zal u daarover informatie toesturen en kan u overal mee helpen indien gewenst.

• Verzorgen jullie ook een aanvullende plechtigheid bij het plaatsen van het grafmonument of de urn?

We kunnen ons voorstellen dat u het fijn vindt om even stil te staan bij het plaatsen van het grafmonument of wanneer u de as uitstrooit. Een aanvullende plechtigheid is dan ook inbegrepen in ons dienstenpakket.

• Hoe vertellen we het verlies van een dierbare aan kleine kinderen?

Denk niet dat kinderen niet in de gaten hebben dat er iets aan de hand is. Wij raden u aan om goed uit te leggen wat er gebeurt als iemand overlijdt. U kunt het beste zeggen dat het hart is gestopt met kloppen en dat de ‘motor’ van het lichaam daardoor niet meer draait. Wilt u samen met de kinderen kijken bij de overledene? Vergeet dan niet te vertellen dat het lichaam koud aanvoelt. Zo voorkomt u dat ze schrikken.

• Wat is Het Afscheidshuis?

Als u ervoor kiest om uw dierbare niet thuis op te baren, is het Afscheidshuis een goed alternatief. Dit is een huis de overledene opgebaard wordt in een eigen kamer waarvan alleen de nabestaanden een sleutel krijgen. U bent niet gebonden aan bezoekersuren, de ruimte is vierentwintig uur per dag toegankelijk. De enige uitzondering hierop is wanneer andere families afscheid nemen of er een uitgeleide van een overledene is. Wij lichten u hier altijd over in.
    Uitvaartbegeleiding In Harmonie heeft twee Afscheidshuizen in Tilburg. De eerste ligt aan de Oude Lind 35, de ander aan de Dijksterhuisstraat 2. Beide huizen bevatten twee baarkamers, een verzorgingsruimte en een huiskamer. In onze huizen werken wij niet met koelcellen, maar koelen wij de overledene van onder het lichaam, zoals ook bij thuisopbaringen gebeurt.

• Wat kost een uitvaart?

Het is erg moeilijk om te zeggen wat een uitvaart precies kost. Wel kunnen we stellen dat een begrafenis altijd duurder is dan een crematie. De gemiddelde prijs voor een begrafenis schommelt tussen de acht- en tienduizend euro. Een crematie daarentegen kost rond de zes- tot achtduizend euro.
    Wat een uitvaart kost, ligt natuurlijk erg aan uw persoonlijke voorkeuren. Wilt u wel of geen rouwadvertentie of -kaartjes? Kiest u voor thuisopbaring of voor ons Afscheidshuis? Wordt het een begrafenis of crematie? Wij streven ernaar om altijd transparant te blijven. U kunt bij ons een vrijblijvend gesprek aanvragen waarin we alle zaken eens rustig doornemen om tot een overzichtelijk kostenplaatje te komen. U maakt alle keuzes en wij denken met u mee.

• Ik ben elders verzekerd. Kan ik wel gebruik maken van jullie diensten?

U bent altijd vrij in de keuze van een uitvaartondernemer. Wel is het verstandig om te bellen naar uw verzekering om te vragen wat zij precies vergoeden als u kiest voor een andere uitvaartondernemer.

• Hoe snel moet een uitvaart plaatsvinden?

De Nederlandse wet is op dit punt erg duidelijk: een uitvaart mag niet eerder dan 36 uur en niet later dan 5 werkdagen na het overlijden plaatsvinden. Alleen in heel uitzonderlijke situaties kan een vervroeging of verlating van de uitvaart worden aangevraagd.

• Hoe snel na het overlijden moet ik bellen?

U mag direct bellen. Er komt dan een arts langs om een verklaring te ondertekenen, daarna mogen wij pas iets doen. Neem voordat u belt gerust een moment om even binnen intieme kring rond de overledene te zitten.

• Wat is het verschil tussen een kapitaal- en een naturaverzekering?

Bij een kapitaalverzekering wordt geld uitgekeerd. Een naturaverzekering keert diensten uit, zoals het opbaren, een kist of een rouwkaart. Als u bij de laatstgenoemde voor een andere uitvaartondernemer kiest dan uw verzekering aangeeft, keren zij wel een bepaald bedrag uit. De hoogte van dat bedrag verschilt per verzekeraar en polis.

• Is een uitvaartverzekering noodzakelijk?

Een uitvaartverzekering is niet noodzakelijk. Wel is het belangrijk om te kijken wat een uitvaart kost.

• Wat is een wensenboekje?

In een wensenboekje maakt u uw wensen voor een uitvaart kenbaar. Er staan veel vragen in waaraan u misschien nog niet had gedacht, maar die wel belangrijk kunnen zijn.

Onze begeleiding

• Hoe vertellen we het verlies van een dierbare aan kleine kinderen?

• Wat is Het Afscheidshuis?

• Wat kost een uitvaart?

• Ik ben elders verzekerd. Kan ik wel gebruik maken van jullie diensten?

• Hoe snel moet een uitvaart plaatsvinden?

• Hoe snel na het overlijden moet ik bellen?

Nazorg

• Wat gebeurt er met de as?

“De beste keuze die wij als familie hebben kunnen maken.” Anderhalve week voor het overlijden van ons moeder waren we al bij het Afscheidshuis gaan kijken. (locatie Dijksterhuisstraat) Ons vader lees meer

- Mark Luijten